Helsingin kaupungintalo, Helsinki

Ark-byroo-Helsingin-kaupungintalo 2

Sijainti: Kruununhaka, Helsinki
Toimeksianto:
Rakennushistoriaselvitys
Tilaaja: Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Suoritusajankohta: 2020
Laajuus: 12 549 brm2

Ark-byroo-Helsingin-kaupungintalo 5
Ark-byroo-Helsingin-kaupungintalo 4

Helsingin kaupungintalon rakennushistoriaselvitys juhlisti Aarno Ruusuvuoren suunnitteleman rakennuksen 50-vuotisjuhlaa ja tarjoaa tärkeää tietoa tulevaa peruskorjaushanketta varten. Ark-byroo on vuonna 2010 laatinut kattavan rakennushistoriaselvityksen myös kaupungintalokorttelin pohjoisosasta.

Carl Ludwig Engelin suunnittelema Hotelli Seurahuone valmistui vuonna 1833, siirtyi Helsingin kaupungin hallintaan vuonna 1913 ja on toiminut kaupungintalona vuodesta 1932. Rakennus modernisoitiin 1970–1980-luvuilla arkkitehti Aarno Ruusuvuoren arkkitehtuurikilpailun voittoon perustuvan suunnitelman mukaan. Vanhan julkisivun taakse ja vanhan juhlasalin ympärille rakennettiin uudisrakennus.

Ark-byroo-Helsingin-kaupungintalo 3

Juhlakerroksen porras, joka vaikuttaa leijuvan, on säilynyt lähes alkuperäisessä asussaan.

Rakennushistoriaselvitys tiivistää erityisesti modernin vaiheen ominaispiirteet ja säilyneisyyden. Helsingin kaupungintalon merkittävät modernit sisätilat kalustuksineen, joissa nähdään myös taiteilija Anita Snellmanin ainutlaatuisia värityksiä, osoittavat sen Docomomon arvostamaksi modernin arkkitehtuurin avainteokseksi.

Ark-byroo-Helsingin-kaupungintalo 1

Ark-byroo toimii kumppanina kiinteistöhankkeen
alkumetreiltä toteutukseen saakka.