Tulli- ja pakkahuone, Helsinki

ark-byroo tulli-ja-pakkahuone 1

Toimeksianto: Rakennushistoriaselvitys
Tilaaja: elsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Suoritusajankohta: 2022
Laajuus: 6268 m2

ark-byroo tulli-ja-pakkahuone 4
ark-byroo tulli-ja-pakkahuone 4

Katajanokan tulli- ja pakkahuoneen rakennushistoriaselvityksen päivittäminen on keskeinen osa uuden käyttösuunnitelman laatimista. Selvityksen painopisteinä tarkasteltiin ajanjaksoa 1996–2022 sekä rakennuksen roolia Katajanokan sataman kaupunkitilassa.

Vuonna 1901 valmistunut tulli- ja pakkahuone korvasi aiemman rakennuksen Kruununhaan puolella. Rakennuksessa oli aikoinaan tullikamarin ja liikennekonttorin tiloja sekä erilaisia varastotiloja. Gustav Nyströmin arkkitehtuurissa yhdistyivät 1800-luvun lopun kertaustyylit ja jugend, mikä piirre korostuu sisätiloissa. Rakennus edustaa myös harvinaista rappaamatonta tiilipintaa korostavaa Rohbau-tyyliä Suomessa.

ark-byroo tulli-ja-pakkahuone 3

Tulli- ja pakkahuoneen edustavat päätilat, kuten yläkerroksen lasikatteinen asiakassali, ovat säilyneet lähes alkuperäisinä kalusteita ja seinien kirjoituksia myöten. Asiakastiskeihin rakennettiin teräslasiseinät 1970-luvulla.

Tulli- ja pakkahuone palveli alkuperäisessä käytössään aina vuoteen 1993 asti, jonka jälkeen se on muuntunut pääasiassa toimistoiksi. Rakennus on säilyttänyt alkuperäiset piirteensä hyvin, erityisesti päätiloissa ja asiakassaleissa sekä julkisivuissa. Selvitys tuotti tietoa rakennuksen historiasta ja arvosta kiinteistökehityshankkeen pohjaksi.

ark-byroo tulli-ja-pakkahuone 2

Lämmittämätön pakkahuone on säilynyt poikkeuksellisen hyvin alkuperäisen käytön mukaisessa asussaan. Taustalla näkyy alkuperäinen puurakenteinen portaikko.

Ark-byroo toimii kumppanina kiinteistöhankkeen
alkumetreiltä toteutukseen saakka.