Yrjönkadun uimahalli, Helsinki

ark-byroo-rakennushistoriaselvitys-yrjonkadun-uimahalli 2

Sijainti: Kamppi, Helsinki
Toimeksianto:
Rakennushistoriaselvitys
Tilaaja: Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Suoritusajankohta: 2021
Laajuus: 5449 m2

ark-byroo-rakennushistoriaselvitys-yrjonkadun-uimahalli 6
ark-byroo-rakennushistoriaselvitys-yrjonkadun-uimahalli 4

Helsingin Kampissa sijaitseva Yrjönkadun uimahalli oli valmistuessaan vuonna 1928 Suomen ensimmäinen yleisessä käytössä ollut uimahalli. Rakennukseen suunniteltiin kylpylämäisten allashuoneiden ja niiden aputilojen lisäksi tilat fysikaaliselle hoitolaitokselle, tanssikoululle, tenniskentälle, ravintolalle, pesulalle ja kampaamolle. Tyyliltään rakennus edustaa 1920-luvun pohjoismaista uusklassisismia symmetrisine julkisivusommitelmineen sekä antiikista ammentavine koristeaiheineen.

Rakennus sijoitettiin aikakaudelleen epätyypillisesti korttelin sisäkulmaan, jolloin vain rakennuksen lyhyt pääty rajautuu katuun. Kaupunkikuvasta suljetussa rakennuksessa korostuvat sen huolellisesti detaljoidut sisätilat.

ark-byroo-rakennushistoriaselvitys-yrjonkadun-uimahalli 1Selvityksessä yhdistettiin kirjallisuus- ja arkistotutkimusta, minkä lisäksi tutkittiin vanhoja lehtiartikkeleita. Rakennuksen nykytila inventoitiin ja dokumentoitiin valokuvin.

Uimahallitoiminta on jatkunut rakennuksessa valmistumisestaan saakka, mikä on mahdollistanut allastilojen säilymisen peruskorjauksista huolimatta lähes alkuperäisinä. Osassa kerroksia on tehty enemmän muutoksia, ja tiloja on muutettu muun muassa toimistokäyttöön. Rakennuksen ulkohahmo ja julkisivut ovat säilyneet erittäin hyvin.

Ark-byroo toimii kumppanina kiinteistöhankkeen
alkumetreiltä toteutukseen saakka.