Agronomitalo

Sijainti: Helsinki, Kaartinkaupunki Toimeksiannon tyyppi: Rakennushistoriaselvitys Tilaaja: Agronomiliitto ry Suoritusajankohta: 2014 Laajuus: 4 290 m2 Arkkitehdit: Herman Gesellius, Armas Lindgren, Eliel Saarinen Valmistumisvuosi: 1901

Kasarmitorin laidalla Helsingissä sijaitsevan Agronomitalon rakennushistoriaselvitys laadittiin tilanteessa, jossa rakennuksen omistaja selvitti mahdollisuutta palauttaa toimistokäyttöön muuntuneen vanhan asuinkerrostalon huoneistoja asuinkäyttöön. Rakennushistoriaselvityksen pääpaino oli rakennuksen sisätilojen inventoinnissa ja säilyneisyyden määrittämisessä. Työn liitteeksi laadittiin rakennuksen osin ainutkertaisten jugend-uunien inventointi ja luokittelu.

Agronomitalo on valmistunut 1901 ja se on Geselius-Lindgren-Saarinen -toimiston suunnittelema viisikerroksinen kaupunkikivitalo, joka edustaa suomalaisen asuntoarkkitehtuurin alkua. Julkisivumassoittelu on puhdasta jugendia ulokkeineen ja torneineen. Näyttävä jugend-kulmatalo on detaljoitu suomalaisesta mytologiasta kumpuavin aihein ja sen rakentamisessa on pyritty hyödyntämään runsain määrin kotimaisia raaka-aineita. Materiaalivalinnoilla ilmaistiin rakennustaiteellisten tavoitteiden lisäksi vastalause rakentamisajankohdan pitkittyneeseen sortokauteen. Agronomitalo on 1900-luvun toisella puoliskolla vähitellen muuttunut toimistotaloksi ja 1990-luvun asemakaavassa se onkin määritelty liikerakennukseksi. Sisätiloiltaan poikkeuksellisen hyvin säilyneen rakennuksen tilat pääsisivät paremmin oikeuksiinsa asuinkäyttöön palautettuina.

Tutustu myös

Ota meihin yhteyttä

Heräsikö kiinnostuksesi ja haluat tietää meistä lisää? Soita meille tai lähetä viesti!

050 574 8710