Aleksanterinkatu 20-24

Sijainti: Helsinki, Kluuvi Toimeksiannon tyyppi: Rakennushistoriaselvitys Tilaaja: Helsingin kaupunki Suoritusajankohta: 2010 Laajuus: 3 000 m2 Arkkitehdit: Useita Valmistumisvuosi: 1750

Helsingin Senaatintorin laidalla sijaitsevien historiallisten kauppiastalojen laaja rakennushistoriallinen selvitys laadittiin korjaus- ja muutoshankkeen tarpeisiin. Työ sisälsi muun muassa lähes 300 huoneen kattavan huonetilainventoinnin, jossa kaikki niiden näkyvät rakennusosat  ajoitettiin.

Kolme kauppiastaloa, Bockin, Burtzin ja Helleniuksen talot, ajoittuvat 1700-luvun loppuun ja ne kuuluvat kaupungintalon kortteliin. Talojen sisätila- ja julkisivumuutoksia on myöhemmässä vaiheessa suunnitellut myös muun muassa C. L. Engel.

Vuonna 1837 Bockin talo hankittiin kaupungin omistukseen ja muutettiin raatihuoneeksi, Burtzin ja Helleniuksen talot puolestaan tulivat kaupungin omistukseen vuosina 1892 ja 1896. Tällöin talot yhdistettiin avaamalla niiden välisiin seiniin oviaukkoja. Bockin talo tuli tunnetuksi raastuvanoikeutena sekä Burtzin ja Helleniuksen talot Helsingin poliisilaitoksena 1900-luvulla. Kauppiastalot liitettiin osaksi kaupungintaloa kahdessa vaiheessa, vuosina  1965-70 ja 1980-87,  Aarne Ruusuvuoren laatimiin suunnitelmiin pohjautuen. Kolme kauppiastaloa edustavat pääkaupungin vanhinta rakennuskantaa ja kuuluvat julkisivuiltaan osaksi Senaatintorin monumentaalikeskusta.

Tutustu myös

Ota meihin yhteyttä

Heräsikö kiinnostuksesi ja haluat tietää meistä lisää? Soita meille tai lähetä viesti!

050 574 8710