Annalan huvila

Sijainti: Helsinki, Vanhakaupunki Toimeksiannon tyyppi: Rakennushistoriaselvitys Tilaaja: Helsingin kaupunki Suoritusajankohta: 2016 Laajuus: 222 m2 Arkkitehdit: Ei tiedossa Valmistumisvuosi: 1830

Helsingin Vanhakaupungissa sijaitsevan Annalan huvilan rakennushistoriallinen inventointi toteutettiin tilanteessa, jossa suojellulle rakennukselle etsittiin uutta käyttötarkoitusta ja omistajaa. Inventoinnin tarkoituksena oli tuottaa aineisto, jonka perusteella Annalan suojelun kohdistumista voidaan arvioida tulevissa muutos- ja korjaushankkeissa.

Annalan huvila on Gustaf Otto Waseniuksen (1789–1852) rakennuttama ja se valmistui Itäisen Viertotien varteen Helsinkiin 1832. Suunnittelijasta ei ole tietoa. Arkkitehtonisesti hallittu, pieni empire-tyylinen puuhuvila on kuitenkin harvinaisuus niin Helsingissä kuin laajemmin maassamme. Sen tyyli-ihanteena oli antiikin tai renessanssin kalkkikivestä rakennettu, vapaasti seisova rakennus.

Kokonaisuuteen kuuluu päärakennuksen lisäksi joukko huvila-aikaisen toiminnan tarpeisiin rakennettuja palveluskunnan asuinrakennuksia ja erilaisia talousrakennuksia. Kokonaisuutta täydentää  puisto- ja puutarha-alue, joka on lajissaan Helsingin toiseksi vanhin, heti Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan jälkeen. Vastaavan tyyppisiä huviloita kuin Annala rakennettiin Helsingin Kaivopuistoon vuoden 1837 jälkeen. Puuempire imitoi kivirakennuksia – esimerkiksi pystylaudoitus toteutettiin puskusaumoin tai levein vaakapaneloinnein, ja väritys muistutti kivitalon vaaleita kalkkivärisävyjä. Nurkkia ja pilareita korostettiin ottamalla ne irti peruspinnasta ja tasakattovaikutelma luotiin lapekattoja peittävien valepäätyjen ja balustradikaiteiden avulla. Symmetrisyys oli tärkeää, jolloin sen saavuttamiseksi julkisivussa käytettiin valeikkunoita.

Tutustu myös

Ota meihin yhteyttä

Heräsikö kiinnostuksesi ja haluat tietää meistä lisää? Soita meille tai lähetä viesti!

050 574 8710