Espoon koulujen sektori-inventointi

Sijainti: Espoo Toimeksiannon tyyppi: Rakennushistoria- ja kulttuuriympäristöselvitys Tilaaja: Espoon Tilapalvelut Suoritusajankohta: 2017 Arkkitehdit: Useita Valmistumisvuosi: 1910-1989

Espoon koulujen sektori-inventoinnissa käytiin läpi kaikki ennen vuotta 1990 valmistuneet Espoon alueella sijaitsevat koulurakennukset, -asuntolat ja -pihapiirit. Kohteita oli yhteensä 82. Selvitys laadittiin Espoon kaupungin maankäyttö- ja kiinteistökehityshankkeiden tueksi. Sektori-inventoinnin raportti luo katsauksen Espoon kouluarkkitehtuurin vuosikymmeniin.

Espoon vanhimmat koulukäytössä olevat rakennukset, puurakenteiset maalaiskoulut, ovat 1910-luvulta. Vilkkainta koulurakentamisen aikaa oli 1950–60-luku, jolloin kouluarkkitehtuuri kasvoi pula-ajan vähäeleisestä ilmaisusta kohti innovatiivisia toiminnallisia ja tilallisia ratkaisuja. 1970-luvun koulusuunnitteluun löivät leimansa peruskoulu-uudistus, tilaratkaisujen vakiointi ja betonirakennustekniikan kehitys. 1980-luvun kouluissa suosittiin taas yksilöllisempää arkkitehtuuria.

Sektori-inventoinnissa koulut luokiteltiin kolmeen arvotusluokkaan arkkitehtonisten, kaupunkikuvallisten, maisemallisten ja historiallisten arvojen sekä niiden säilyneisyyden perusteella. Arviointi suoritettiin yhteistyössä ohjausryhmän kanssa, johon kuului Espoon tilapalveluiden, sivistystoimen ja kaupunginmuseon edustajia.

Tutustu sektori-inventointiin Espoon kaupungin sivulla.

Tutustu myös

Ota meihin yhteyttä

Heräsikö kiinnostuksesi ja haluat tietää meistä lisää? Soita meille tai lähetä viesti!

050 574 8710