Hämeentie 11

Sijainti: Helsinki, Sörnäinen Toimeksiannon tyyppi: Rakennushistoriaselvitys Tilaaja: Genesta Oy Suoritusajankohta: 2015 Laajuus: 14 500 m2 Arkkitehdit: Väinö Vähäkallio Valmistumisvuosi: 1928

Helsingin Sörnäisissä sijaitsevan Elannon entisen pääkonttorin rakennushistoriaselvitys laadittiin kiinteistön kehittämisen tueksi. Rakennuksen entinen käyttö oli päättymässä ja uudenlainen käyttö saattoi edellyttää asemakaavamuutosta, jossa rakennussuojelun tarve ja kohdistuminen olisi arvioitava uudelleen. Pohjoismaista klassismia edustava punatiilinen monumentaalirakennus on rakennettu alun perin vuosina 1927-28.

Elanto oli osuusliikkeenä 1920-luvulla pohjoismaiden suurin ja se hyödynsi tietoisesti arkkitehtuuria toimintansa markkinoinnissa. Osuusliikkeen hallintorakennuksen ja sen laajennuksen suunnitteli Elannon luottoarkkitehti Väinö Vähäkallio,  avustajanaan Ragnar Wessman. Kiinteistössä oli alun perin konttoritilojen lisäksi myös puusepänverstas, pesula, liiketiloja, henkilökunnan asuntoja ja oma poliklinikka. Arkkitehtonisesti rakennuksessa on aineksia sekä pohjoismaisesta uusklassismista että modernismista, joka näkyy esimerkiksi rationaalisissa rakenteellisissa ratkaisuissa. Rakennusta korotettiin vuonna 1941 Antero Pernajan suunnitelmien mukaan ja vuonna 1967 koko rakennus muutettiin toimistokäyttöön. Muutoksista huolimatta rakennuksen monet sisä- ja ulkotilojen yksityiskohdat ovat hyvin säilyneet. Se on suojeltu asemakaavalla vuonna 1994.

Tutustu myös

No items found.

Ota meihin yhteyttä

Heräsikö kiinnostuksesi ja haluat tietää meistä lisää? Soita meille tai lähetä viesti!

050 574 8710