Haminan varuskuntakerho on 1860-luvulla valmistunut, punatiilinen, uusgotiikkaa edustava rakennus Haminan historiallisella varuskunta-alueella. Alun perin se toimi kadettikoulun johtajan asuntona, mutta muutettiin jo 1900-luvun alussa upseerikerhoksi ja on viimeiset vuosikymmenet toiminut varuskuntakerhona.
Varuskuntakerhon ominaispiirteiden selvitystyö laadittiin tilanteessa, jossa valtio oli luopumassa sen omistuksesta ja rakennuksessa oli tarkoitus suorittaa korjaustoimia.
Varuskuntakerhon rakennusten kaupunkikuvallinen merkitys on tunnistettu. Ne muodostavat oleellisen osan Suomen vanhimman, yhtäjaksoisesti toimineen varuskunnan rakennuskannasta, kuuluvat RKY-alueeseen ja ovat suojeltu asemakaavassa merkinnällä sr-1. Uusgotiikkaa edustava, tiilikoristein ja tiilipilasterein koristeltu puolitoistakerroksinen rakennus muutettiin nelisenkymmentä vuotta valmistumisensa jälkeen asunnosta juhla- ja kokoontumistilaksi. Tässä käytössä se on edelleen. Käyttötarkoituksen muutoksesta huolimatta huonejako on lähellä alkuperäistä. Säilyneet ovat myös erityisen näyttävät paneloidut ovisyvennykset ja peiliovet huoneiden välillä, kaksi kaakeliuunia ja osa kattopintojen koristelistoista. Rakennuksen edellinen, kattava korjaus on 1980-luvun lopulta ja 1990-luvun alusta, jolloin pyrittiin palauttamaan monia aiemmissa muutostöissä kadotettuja alkuperäisiä piirteitä. Samalla muutettiin oviaukkojen ja portaiden paikkoja, jotta rakennus toimisi paremmin nykyisessä käytössä.
Tutustu rakennushistoriaselvitykseen Senaatti-kiinteistöjen sivulla.