Keski-Suomen parantola

Sijainti: Muurame Toimeksiannon tyyppi: Rakennushistoria- ja kulttuuriympäristöselvitys Tilaaja: Kiinteistö Oy Kinkomaan Vitapolis Suoritusajankohta: 2009 Laajuus: 50 000 m2 Arkkitehdit: Jussi ja Toivo Paatela Valmistumisvuosi: 1927-1930

Muuramen kunnassa sijaitsevan Keski-Suomen parantolan rakennus- ja maisemahistoriallinen selvitys laadittiin asemakaavatyötä varten tilanteessa, jossa kohteelle etsittiin uutta käyttötarkoitusta. Rakennuksessa toimi alun perin Suomen ensimmäinen kuntien omistama tuberkuloosiparantola. Se oli myös ensimmäinen parantola, joka sai perustamiskuluihinsa ja toimintaansa valtion tukea tuberkuloosia sairastavien hoitolaitoksille annettavasta valtionavusta vuonna 1929 annetun lain mukaisesti.

Laitos tunnetaan myös Kinkomaan parantolana ja se on rakennettu arkkitehtuurikilpailun voittaneen Jussi ja Toivo Paatelan ehdotuksen pohjalta 1920-luvun lopulla. Päijänteen rantaan niemelle sijoittuvaa klassismia edustavaa rakennuskokonaisuutta laajennettiin merkittävästi 1930-luvun lopulla, jolloin se sai modernin ilmeen. Parantolan arkkitehtuuri onkin ajallisesti kerroksellista ja peilaa arkkitehtonista siirtymää 1920-luvun klassismista kohti modernia ilmaisua. Parantola toimi sota-aikana sotasairaalana ja muuttui yleissairaalaksi vuonna 1971.

Tutustu myös

Ota meihin yhteyttä

Heräsikö kiinnostuksesi ja haluat tietää meistä lisää? Soita meille tai lähetä viesti!

050 574 8710