Korkeavuorenkatu 21

Sijainti: Helsinki, Kaartinkaupunki Toimeksiannon tyyppi: Rakennushistoriaselvitys Tilaaja: Senaatti-kiinteistöt Suoritusajankohta: 2013 Laajuus: 8 554 m2 Arkkitehdit: Axel Högberg Valmistumisvuosi: 1889

Helsingin Kaartinkaupungissa sijaitsevan niin kutsutun Ohranan talon rakennushistoriaselvitys tehtiin kiinteistön myynnin tarpeisiin. Selvityksen pääpaino oli selvittää rakennuksen vaiheet sekä antaa pohjatietoja rakennussuojelun ja asemakaavamuutoksen tueksi. Vuonna 1889 Johanneksen kirkkoa vastapäätä valmistuneen näyttävän uusrenessanssirakennuksen suunnitteli arkkitehti Axel Högberg.

Rakennus suunniteltiin alun perin asuinkäyttöön. Valmistuessaan rakennus oli yksi Helsingin suurimmista asuinrakennuksista. Se tuli tunnetuksi Ohrannan talona tultuaan Venäjän valtion omistukseen vuonna 1904. Vuonna 1918 se puolestaan siirtyi sotasaaliina Suomen valtion omistukseen. Rakennus muutettiin tällöin virastokäyttöön muun muassa keskikäytäviä lisäämällä ja rakennukseen sijoittui puolustusministeriö. 1930-luvulla rakennuksen käyttäjänä oli puolustusneuvosto ja neljännessä kerroksessa sijaitsi silloisen puheenjohtajan marsalkka Mannerheimin toimisto. Vuosina 1939-2012 rakennuksessa puolestaan toimi Rajavartiolaitos, jonka jälkeen se jäi tyhjilleen. Rakennus oli suojeltu asetuksella valtion omistamista kiinteistöistä. Uuden omistajan myötä suojelun kohdistuminen oli tarpeen määrittää uudelleen.

Tutustu rakennushistoriaselvitykseen Senaatti-kiinteistöjen sivulla.

Tutustu myös

Ota meihin yhteyttä

Heräsikö kiinnostuksesi ja haluat tietää meistä lisää? Soita meille tai lähetä viesti!

050 574 8710