Lohjan Sokos

Sijainti: Lohja Toimeksiannon tyyppi: Rakennushistoriaselvitys Tilaaja: Lemminkäinen Talo Oy Suoritusajankohta: 2015 Laajuus: 8 000 m2 Arkkitehdit: Pauli Lehtinen Valmistumisvuosi: 1959

Vuonna 1959 valmistuneen Seutu-Sokos Lohjan rakennushistoriaselvitys sijoittui rakennuksen elinkaaressa vaiheeseen, jossa omistajan tavoitteena oli rakentaa paikalle uusi liikerakennus.  Selvityksen tehtävänä oli esitellä tavaratalon rakennusvaiheet, suunnittelijat ja muutokset, määrittää sen säilyneisyys ja tarkastella sitä osana aikakauden tavaratalorakentamista.

Lohjan keskustassa sijaitseva liikerakennus edustaa maamme ensimmäistä tavaratalojen sukupolvea. Sen suunnitteli arkkitehti Pauli Lehtinen osuusliikkeen keskusjärjestön rakennusosastolla. Osastolla pyrittiin laadukkaaseen, kestävään ja selkeään rakentamiseen.  Ennen 1960-lukua osuusliikkeen parissa rakennettiin kymmenkunta tavarataloa ja 1960-luvusta puolestaan tuli Sokos-tavaratalojen kulta-aikaa, jolloin vanhat puurakenteiset keskusmyymälät korvattiin kivirakenteisilla tavarataloilla. Merkittävimmät tavaratalot nousivat suuriin kaupunkeihin ja arkkitehti Pauli Lehtinen profiloitui niiden suunnittelijana. Lohjan tavaratalon kaksikerroksisen rakennuksen toiminnallinen monipuolisuus heijastuu sen ulkomuotoon, pienimittakaavaisuus on leimaa-antava piirre tavaratalon alkuperäiselle rakennusosalle. Tavarataloa on laajennettu merkittävästi kahdessa vaiheessa: ensin 1970-71, jolloin Suurlohjankadun varteen rakennettiin lisää myymälätilaa, ja 1984-87, jolloin rakennuksen pääsiipeä jatkettiin ja rakennusta laajennettiin myös pihalle päin. Osuuskaupan toiminta on laajentunut koko korttelin alueelle.

Tavaratalojen sisätilat ovat jatkuvan muutoksen kohteena, niin myös Lohjan Sokoksen kohdalla. Vihdinkadun puoleinen julkisivu on säilyttänyt melko hyvin alkuperäisen luonteensa, mutta Suurlohjankadun puoleisen kokonaisuuden luonne on täysin erilainen kuin alun perin.

Tutustu myös

Ota meihin yhteyttä

Heräsikö kiinnostuksesi ja haluat tietää meistä lisää? Soita meille tai lähetä viesti!

050 574 8710