Loviisan virastotalo

Sijainti: Loviisa Toimeksiannon tyyppi: Rakennushistoriaselvitys Tilaaja: Senaatti-kiinteistöt Suoritusajankohta: 2018 Laajuus: 2510 m2 Arkkitehdit: Ei tiedossa Valmistumisvuosi: 1905

Loviisan virastotalo ja sen autotalli sijaitsevat Loviisan keskustassa leveän puistokadun varrella. Rakennukset ovat olleet viime vuosikymmenet Itä-Uudenmaan poliisin käytössä. Nyt tilat ovat pääosin tyhjillään, ja rakennukselle etsitään uutta käyttötarkoitusta, minkä tueksi rakennushistoriaselvitys laadittiin.

Ennen poliisilaitosta virastorakennuksessa sijaitsi useamman vuosikymmenen ajan Kymenlaakson Sähkön pääkonttori. Rakennusta ei kuitenkaan alun perin rakennettu toimistokäyttöön, vaan se suunniteltiin lähinnä asuinkäyttöön. Rakennus tunnetaan edelleenkin rakennuttajansa kauppias Carl Lundgrenin mukaan Lundgrenin talona.

1900-luvun ensimmäisenä vuosikymmenenä valmistuneen talon valmistumisvuodesta on ristiriitaista tietoa ja sen suunnittelijan nimi ei ole tiedossa. Kivenkäyttö julkisivussa osoittaa rakennuksen suunnittelijan olleen tietoinen rakentamisaikansa arkkitehtuurista. Käyttötarkoitukseltaan yksityinen rakennus poikkesi kuitenkin tunnetuista vuosisadan alussa luonnonkiveä julkisivussaan hyödyntävistä rakennuksista, joita lähinnä ovat pankki- ja vakuutuslaitosten pääkonttorit.

Tiilirakenteinen piharakennus, jossa sijaitsee nykyisin nosto-ovin varustetut autotallit ja varastotilaa, rajautuu Degerbynkatuun. Ilmeisesti alun perin virastotalon kanssa samaan aikaan rakennettu, sittemmin sähköyhtiön vuonna 1940 laajentamaan rakennukseen tuli muuntamot, jotka sijaitsevat edelleen rakennuksessa. Rakennus toimi muuntamon lisäksi vuosikymmenisä viereisen Teletalon käytössä televarikkona, millä nimellä rakennusta joskus edelleen kutsutaan. Samaan rakennusmassaan on liitetty eri vuosikymmenillä lisäosia, jotka nykyisellään kuuluvat kiinteistön ulkopuolisiin osiin.

Kahden kadun kulmassa sijaitsevan tontin rakennukset kuuluvat ”Loviisan Esplanadi” -nimiseen RKY-alueeseen, jolle tunnusomaisia ovat 1800-luvun puolivälin kaupunkisuunnittelua hallinneiden ihanteiden mukaan rakennetut, pääosin kaksikerroksiset, julkisivuiltaan rapatut kaupunkikivitalot leveän puistokadun laidalla. Virastotalo on poikkeuksellinen näiden talojen joukossa luonnonkivijulkisivunsa ansioista. Se on myös rakennusajaltaan muita myöhempi, rakennus valmistui vastaa 1900-luvun alussa. Mannerheiminkadun varressa se on viimeinen tiukasti katulinjaan sidottu rakennus puistokadun varrella ennen väljemmäksi muuttuvaa kaupunkirakennetta, joten sillä on merkitystä myös eräänlaisena porttirakennuksena.

Tutustu myös

No items found.

Ota meihin yhteyttä

Heräsikö kiinnostuksesi ja haluat tietää meistä lisää? Soita meille tai lähetä viesti!

050 574 8710