Maanmittaus­konttorin kortteli

Sijainti: Hämeenlinna Toimeksiannon tyyppi: Rakennushistoria- ja kulttuuriympäristöselvitys Tilaaja: Senaatti-kiinteistöt Suoritusajankohta: 2018 Laajuus: 7751 m2 Arkkitehdit: E.B. Lohrmann, C.J.E. Gustaffson, J.Wiik, C.R. Björnberg & muita Valmistumisvuosi: 1849–1911

Hämeenlinnan kaupungin keustassa sijaitseva maanmittauskonttorin korttelialue käsittää 1840-luvulla valmistuneen ja alun perin yläalkeiskouluna toimineen rakennuksen, sen piharakennuksen, kaksi 1800-luvun loppupuolen asuinkäyttöön tehtyä puutaloa, 1911 valmistuneen maanmittauskonttorin sekä siihen liittyvän 1980-luvulla valmistuneen lisärakennuksen. Rakennukset ovat tällä hetkellä vajaakäytössä, ja selvitys laadittiin tilanteessa, jossa valtio on luopumassa niiden omistuksesta.

Kortteliin ensimmäisenä valmistunut yläalkeiskoulutalo oli yksi 1840-luvun Hämeenlinnan merkittävimpiä julkisia rakennuksia, erityisasemasta kertoo jo puukaupungissa rakennusmateriaaliksi valittu kivi. Koulutoiminnan päätettyä rakennus on palvellut muun muassa Hämeenlinnan pääpostina sekä erilaisten virastojen käytössä. Uusklassistiset katujulkisivut ovat säilyneet lähes ennallaan 1920-luvulla lisättyä tuulikaappia lukuun ottamatta, sisätilat sen sijaan ovat kauttaaltaan muokatut.

Sibeliuksenkadun varteen yläalkeiskoululle vastaparin muodostaa vuonna 1911 valmistunut maanmittauskonttori. Rakennus on rakentamisajankohdastaan huolimatta toteutettu yläalkeiskoulun kanssa yhtenäiseen klassisoivaan tyyliin. Julkisivua on sittemmin jatkettu yläalkeiskoulun suuntaan ja konttorille on rakennettu lisätilaa uuden toimistosiiven verran. Uusi rakennus sijoittuu vanhan konttorin taakse, kaupunkikuvallisesti vähempiarvoiseen asemaan.

Lukiokadun varrelle sijoittuvat kaksi 1800-luvun jälkipuoliskon puurakennusta. Alun perin asuintaloina toimineita rakennuksia ovat sittemmin käyttäneet muun muassa Hämeenlinnan kaupunki sekä Vanajan kunta.

Korttelin rakennukset muodostavat historiallisesti sekä kaupunkikuvallisesti merkittävän, hyvin säilyneen kokonaisuuden jolla on useita yhtymäkohtia koko kaupungin historiaan.

Tutustu myös

Ota meihin yhteyttä

Heräsikö kiinnostuksesi ja haluat tietää meistä lisää? Soita meille tai lähetä viesti!

050 574 8710