Maunulan ala-aste ja Månsas lågstadieskola

Sijainti: Helsinki, Maunula Toimeksiannon tyyppi: Rakennushistoriaselvitys Tilaaja: Helsingin kaupunki Suoritusajankohta: 2018 Laajuus: 4396 ja 3713 m2 Arkkitehdit: Hilding Ekelund (1951), Toivo Löyskä (1957) Valmistumisvuosi: 1951, 1957

Maunulan ala-asteen koulu ja Månsas lågstadieskola muodostavat koulukokonaisuuden Helsingin Maunulan kaupunginosassa. Koulu käsittää kaksi rakennusta: Helsingin kaupunginarkkitehdin Hilding Ekelundin suunnitteleman vanhemman osan vuodelta 1951 sekä vuonna 1957 valmistuneen laajennuksen, jonka suunnittelusta vastasi arkkitehti Toivo Löyskä. Nyt rakennuksissa on käynnistymässä peruskorjaus, jonka valmistelevana osana rakennushistoriaselvitys laadittiin.

1950-luvulla rakennettiin paljon kouluja Helsinkiin. Suuret ikäluokat tulivat oppivelvollisuusikään juuri 1950-luvun alussa ja koulurakentamista vauhdittivat myös uusien asuinalueiden ja lähiöiden rakentaminen. Maunulan asumalähiö rakennettiin pääosin 1950-luvulla. Alueen eteläosa, johon koulurakennuksetkin kuuluvat, muodostaa valtakunnallisesti merkittävän rakennetun kulttuuriympäristön (RKY-alue).

Vuonna 1951 valmistunut rakennus on säilynyt pääosin alkuperäisessä asussaan. Vuonna 1957 valmistuneessa rakennuksessa sen sijaan on tehty laajamittaisia korjaus- ja muutostöitä. Molempien koulurakennusten käyttötarkoitus on säilynyt alkuperäisenä. Koulut toimivat ensin kansakouluina ja peruskoulu-uudistuksen jälkeen, vuodesta 1977 lähtien peruskouluina. Tänä päivänä koulurakennuksissa toimii neljä organisaatiota: Maunulan ala-aste, Månsas lågstadieskola, Månsas förskola sekä Månsas privata lekskola.

Tutustu myös

Ota meihin yhteyttä

Heräsikö kiinnostuksesi ja haluat tietää meistä lisää? Soita meille tai lähetä viesti!

050 574 8710