Maunulan eteläosa

Sijainti: Helsinki, Maunula Toimeksiannon tyyppi: Rakennushistoria- ja kulttuuriympäristöselvitys Tilaaja: Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto Suoritusajankohta: 2006 Laajuus: 300 000 m2 Arkkitehdit: Useita Valmistumisvuosi: 1950

Maunulan eteläosan rakennushistoria- ja kulttuuriympäristöselvitystyö kohdistui sekä rakennuksiin että alueen piha- ja katutiloihin. Tutkimustyön pohjalta laadittiin kehittämisperiaatteet tulevien rakennustapaohjeiden pohjaksi, ja raportti julkaistiin kaupunkisuunnitteluviraston julkaisusarjassa 2007:3.

Maunulan eteläosan asuntoalue rakennettiin pääosin vuosien 1949–57 välillä ja se edustaa jälleenrakennuskauden kerrostalolähiötypologiaa. Näille ominaista ovat pihojen ja rakennusryhmien välitön suhde, sekä pihojen puutarhamaisuus. Arkkitehtuurissa yhdistyivät moderni sekä perinteinen, materiaalin tuntu oli vahva. Alueen tunnetuimmat osakokonaisuudet ovat Viljo Revellin sekä Keijo Petäjän suunnittelema Maunulan Kansanasunnot Oy:n kerrostaloryhmä, sekä Hilding Ekelundin suunnittelema Sahamäen alue. Revellin ja Petäjän kerrostaloryhmä on sijoitettu väljästi maastoon, kun taas Ekelundin suunnitelma on luonteeltaan kylämäinen ja se rajaa Maunulaa itärinteeseen päin. Tarkastelussa esiin nousi myös monta muuta ansiokasta asuntokohdetta, kuten Kaj Englundin suunnittelema, kahden rinteeseen sovitetun lamellitalon ryhmä osoitteessa Männikkötie 5.

Tutustu myös

Ota meihin yhteyttä

Heräsikö kiinnostuksesi ja haluat tietää meistä lisää? Soita meille tai lähetä viesti!

050 574 8710