Merikatu 5

Sijainti: Helsinki, Ullanlinna Toimeksiannon tyyppi: Rakennushistoriaselvitys, brändikirja Tilaaja: Suomen Punainen Risti Suoritusajankohta: 2018 Laajuus: 5079 m2 Arkkitehdit: Ole Gripenberg, Sigurd Frosterus Valmistumisvuosi: 1925

Merikatu 5:n rakennushistoriaselvitys laadittiin kiinteistön peruskorjaus- ja kehityshankkeen yhteydessä. Rakennusta tullaan korjaamaan alkuperäisiä piirteitä kunnioittaen ja sen ullakko otetaan asuinkäyttöön. Brändikirjan tarkoituksena oli juhlistaa rakennuksen poikkeuksellista historiaa ja elettyä elämää uuden aikakauden kynnyksellä.

 

Merikatu 5:n asuinrakennus kytkeytyy osaksi merkittävää suojeluskunnan rakennushanketta, jonka tavoitteena oli tarjota yliesikunnan henkilökunnalle edustavia asuntoja ja Helsingin piirille toimitiloja. Työhön valittiin Sigurd Frosterus ja Ole Gripenberg, rakennus valmistui 1925.

Merikatu 5 rakennettiin aikana, jolloin irtaannuttiin perinteisestä tavasta rakentaa kaikki kantavat seinät paikan päällä tiilistä muuraamalla. Tilalle tulivat betonirakenteet.  Ajanmukaisten rakenneratkaisujen lisäksi rakennus edustaa tyylillisesti aikakautensa selkeälinjaista, näyttävää klassisismia.

Pelkistetty, valoisa porrashuone. Kuva Tuomas Uusheimo.

Porrashuoneet ovat erityisen näyttävät kauniine puulasiseinineen ja kattomaalauksineen. Suojeluskunnan yliesikunnan henkilöstön asunnoiksi ja epäilemättä myös edustuskäyttöön tarkoitettujen asuntojen pohjakaavat edustivat melko perinteistä asuntosuunnittelua. Asuntojen toimivat pohjaratkaisut ovat pitkälti säilyneet tähän päivään saakka ja ne tullaan säilyttämään peruskorjauksessa.

Hienovaraista muutosta perinteiseen asuntorakentamiseen edusti porrashuoneiden ja hissitasanteiden toiminnallinen jaottelu, ja näiden välille muodostettu tilallinen hierarkia. Taloon ei enää rakennettu erillistä keittiöporrasta palvelusväen käyttöön, vaan hissit ja hissiaulojen sisäänkäynnit varattiin asukasperheen käyttöön, porrashuoneen kautta kulki palvelusväki.

Nyt rakennus on uuden ajan alussa. Vanhaa kunnioittavan peruskorjauksen rinnalla rakennuksen ullakkokerrokseen tulee uudisrakentamista vanhojen seinien sisällä. Hetki oli mitä parhain brändikirjalle, joka kokosi yhteen tarinat eletystä elämästä ja suunnitelmat tulevalle uudistukselle.

Tutustu myös

Ota meihin yhteyttä

Heräsikö kiinnostuksesi ja haluat tietää meistä lisää? Soita meille tai lähetä viesti!

050 574 8710