Pieni Roobertinkatu 1-3 & Kasarmikatu 30-32

Sijainti: Helsinki, Kaartinkaupunki Toimeksiannon tyyppi: Rakennushistoriaselvitys Tilaaja: Helsingin Energia Helen Suoritusajankohta: 2012 Laajuus: 13 500 m2 Arkkitehdit: Selim A. Lindqvist Valmistumisvuosi: 1909

Helsingin Kasarmitorin laidalla sijaitsevan sähköaseman rakennushistoriaselvitys laadittiin omistajavaihdoksen ja käyttötarkoituksen muutoksen yhteydessä. Rakennus on yksi varhaisista betonirakennuksista.

Wieniläisvaikutteista jugendia edustavat Kasarmintorin sähköasema ja hallintorakennus ovat arkkitehti Selim A. Lindqvist suunnittelemia. Selim A. Lindqvist tunnetaan betonirakenteiden käytön uranuurtajana suomalaisen arkkitehtuurin kentässä. Uransa alusta alkaen hän työskenteli yhteistyössä taitavien rakennesuunnittelijoiden ja rakentajien kanssa. Yhteistyön hedelmänä moni Lindqvistin rakennuksista oli ensimmäinen laatuaan Suomessa. Kasarmintorin sähköaseman rakenteet suunnitteli insinööri Jalmar Castrén.

Edustavan liikerakennuksen ja teollisuusrakennuksen kokonaisuuden rakennutti vasta perustettu Helsingin sähkölaitos. Kiinteistö koostuu kolmesta osasta. 1909 valmistunut nelikerroksinen Kasarminkadun sähköasema ja hallintorakennus sijoittuu katujen kulmaan. Kaupunginarkkitehti Gunnar Taucherin virkatyönä suunnittelema ja vuonna 1926 valmistunut nelikerroksinen työpaja- ja varastorakennus sijaitsee korttelin sisällä. Kolmas, Pikku Roobertinkadun varteen 1931 valmistunut teknillisten laitosten toimistorakennus on niin ikään Taucherin suunnittelema.

Kasarmintorin sähköasemalla ja hallintorakennuksella on ollut useampia käyttäjiä, mutta sama omistaja yli sadan vuoden ajan. Rakennushistoriaselvitys palveli rakennuksen käyttötarkoituksen muuttamista poliisin tiloista hotelliksi. Samalla määriteltiin rakennuksen suojelutarve, joka ohjaisi muutostöitä myös käyttötarkoituksen muutoksen jälkeen. Rakennushistoriaselvityksessä määriteltiin rakennuksen erityiset piirteet, jotka säästettiin myös uudessa hotellimiljöössä.

Tutustu myös

No items found.

Ota meihin yhteyttä

Heräsikö kiinnostuksesi ja haluat tietää meistä lisää? Soita meille tai lähetä viesti!

050 574 8710