Puustellinmäen tukikohta XXVIII:25-26

Sijainti: Espoo, Puustellinmäki Toimeksiannon tyyppi: Arkeologinen kaivaus Tilaaja: Invalidisäätiö ORTON Suoritusajankohta: 2015 Laajuus: 340 m2 Valmistumisvuosi: 1915-1918

Ensimmäisen maailmansodan aikaiseen maalinnoitukseen kuuluneen Tukikohdan XXVIII puolustusasemaa 25-26 Espoon Puustellinmäellä tutkittiin tilanteessa, jossa alueelle oltiin laatimassa uutta asemakaavaa. Tarkoitus oli ulottaa uudisrakentaminen lailla suojellun muinaisjäännöksen alueelle.

Linnoituskohteella tehdyn aiemman maatutkauksen perusteella alueella oli säilynyt maanpinnan alla rakenteita, jotka oli tarkoitus ottaa esiin ja dokumentoida. Muinaisjäännöskohteelle oli haettu kajoamislupa, joka mahdollisti säilyneiden rakenteiden poistamisen tutkimusten päätyttyä, ja kun museoviranomainen oli hyväksynyt työn. Työ toteutettiin koneellisena kaivuuna, jota arkeologi valvoi ja johti. Koneellisesti kaivettiin noin 340 neliömetrin kokoinen alue, josta löytyi noin kahden metrin syvyydessä kallioon louhittu ja betonista valettu tuliasema. Asema koostui kahdesta osasta, jossa kummassakin oli kolme ampumasyvennystä. Osia yhdisti yhdyshauta, jonka päässä oli ilmeisesti suojahuoneelle rakennettu lajennusosa. Vastaavaa kokonaisuutta ei muualta tunneta. Rakenteet yksityiskohtineen olivat poikkeuksellisen hyvin säilyneet.

Tutustu myös

Ota meihin yhteyttä

Heräsikö kiinnostuksesi ja haluat tietää meistä lisää? Soita meille tai lähetä viesti!

050 574 8710