Sippolan koulukoti

Sijainti: Kouvola Toimeksiannon tyyppi: Rakennushistoria- ja kulttuuriympäristöselvitys Tilaaja: Senaatti-kiinteistöt Suoritusajankohta: 2015 Arkkitehdit: ei tiedossa Valmistumisvuosi: 1836-2003

Kouvolassa sijaitsevan Sippolan koulukodin rakennushistoria- ja kulttuuriympäristöselvitys laadittiin tukemaan perusparannushanketta, jossa suojeltua rakennusta oli tarkoitus muokata vastaamaan paremmin ajanmukaisia  koulukotitoiminnan tarpeita. Sippolan koulukoti on vanha kartano, joka alueineen kuuluu Sippolan kirkonkylän valtakunnallisesti merkittävään rakennettuun kulttuuriympäristöön. Kokonaisuuteen lukeutuu päärakennuksen lisäksi parikymmentä muuta rakennusta, jotka siirtyivät valtion omistukseen vuonna 1909.

1600-luvulta periytyvä Sippolan kartano oli monin tavoin esimerkillinen ja edistyksellinen, sen kautta levisi maatalouden innovaatioita maahamme ja siellä aloitetiin juustoteollisuus. Kartanon puinen päärakennus on peräisin vuodelta 1836. Von Daehnien aatelissuvun rakennuttamaa, kaksikerroksista suurta hirsirakennusta ja sen piharakennuksia muokattiin vastaamaan koulukodin tarpeita vuonna 1909 Yleisten rakennusten ylihallituksen laatimien suunnitelmien mukaisesti. Suunnittelusta vastasi arkkitehti Hugo Lindberg ylitirehtööri Theodor Granstedtin alaisuudessa. Oppilaitos tunnettiin aluksi poikien kasvatuslaitoksena ja siellä opiskeli kymmenen oppilasta. Opetus oli käytännönläheistä ja painottui vanhan kartanon tilusten hoitoon. Nykyisin opetus keskittyy oppilaiden yksilöllisten valmiuksien kehittämiseen. Rakennuskannan lisäksi alue käsittää arvokkaita maisemia sekä pihatiloja.

Tutustu rakennushistoriaselvitykseen Senaatti-kiinteistöjen sivuilla.

Tutustu myös

No items found.

Ota meihin yhteyttä

Heräsikö kiinnostuksesi ja haluat tietää meistä lisää? Soita meille tai lähetä viesti!

050 574 8710