Suomen Pankki Kotkassa

Sijainti: Kotka Toimeksiannon tyyppi: pankkirakennus Tilaaja: Senaatti-kiinteistöt Suoritusajankohta: 2019 Laajuus: 1597 m2 Arkkitehdit: Gustaf Nyström, Heikki Elomaa Valmistumisvuosi: 1910

Arkkitehti Gustaf Nyströmin suunnittelema Suomen Pankin Kotkan haarakonttori on vuodelta 1910. Komeassa, graniittiverhoillussa rakennuksessa toimii tällä hetkellä Kymenlaakson käräjäoikeus, joka kuitenkin on muuttamassa pois. Rakennushistoriaselvityksen tavoitteena oli selvittää konttorirakennuksen rakennus- historiaa ja ominaispiirteitä, mikä tukee rakennuksen tulevaisuuden suunnittelua. Kotkan kaupunki laatii parhaillaan suojelukaava, jossa rakennus suojellaan.

 

Suomen Pankki perustettiin vuonna 1811 ja pääkonttori Helsinkiin valmistui vuonna 1883. Haarakonttoreita perustettiin useille paikkakunnille ympäri Suomea. Kotkan konttorin  arkkitehtina toimi professori Gustaf Nyström, joka suunnitteli Suomen pankin rakennukset myös Turkuun, Viipuriin ja Poriin. Vuonna 1910 valmistunutta rakennusta laajennettiin 1979 takapihalle sijoittuvalla lisärakennuksella, jonka suunnitteli arkkitehti Heikki Elomaa.

Suomen pankki toimi rakennuksessaan vuoteen 1993 sakka. Suomen Pankin sivukonttorit on lakkautettu 1990-luvulta lähtien ja rakennukset siirtyneet muuhun käyttöön. Pankkitoiminnan muuttuessa paikalliskonttoreille ei ole ollut tarvetta. Vuonna 1993 rakennuksessa tehtiin korjauksia ja tilamuutoksia, ja tiloihin sijoitettiin Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämiskeskuksen tiloja. Vuosina 2007–2012 rakennus oli tyhjillään, kunnes vuonna 2012 rakennus peruskorjattiin ja varustettiin Kymenlaakson käräjäoikeuden käyttöön.

Pankkirakennus on näyttävää linnamainen rakennus.  Jugend-ajan rakennukseksi se on huomattavan symmetrinen. Sen pääjulkisivu kadulle päin on verhottu lohkopintaisella graniitilla ja jyrkkä katto on liuskekiveä. Tuohon aikaan etenkin pankki-  ja vakuutuslaitosten pääkonttoreissa suosittiin näyttäviä luonnonkivijulkisivuja, joilla ne erottuivat edukseen kaupunkikeskustoissa. Mallia otettiin Euroopan suurkaupungeista. Ensimmäisessä kerroksessa ollut suuri pankkisali erottuu yhä julkisivussa korkeine ikkunoineen. Tämä rakennuksen merkittävin huonetila, pankkisali, on muuntautunut joustavasti uusiin käyttötarkoituksiin ja on pääosin alkuperäisessä tilahahmossaan. Lisärakennus, joka ei näy kadulle, on tasakattoinen, suoralinjainen matala rakennus, jonka julkisivut on verhoiltu messinkipoimulevyllä.

 

Tutustu myös

No items found.

Ota meihin yhteyttä

Heräsikö kiinnostuksesi ja haluat tietää meistä lisää? Soita meille tai lähetä viesti!

050 574 8710