Taivallahden koulu

Sijainti: Helsinki, Etu-Töölö Toimeksiannon tyyppi: Rakennushistoriaselvitys Tilaaja: Helsingin kaupunki Suoritusajankohta: 2016 Laajuus: 10 443 m2 Arkkitehdit: Claus Tandefelt Valmistumisvuosi: 1955-1956

Helsingin Etu-Töölössä sijaitsevan Taivallahden peruskoulun rakennushistoriallinen selvitys laadittiin koulun perusparannuksen hankesuunnittelun tueksi. Selvityksen yhteydessä tehtiin myös sisätilojen väritutkimus, joka kohdistui keskeisiin aula- ja käytävätiloihin.

Taivallahden peruskoulun kiinteistö koostuu kahdesta samassa pihapiirissä olevasta rakennuksesta, alatalosta ja ylätalosta, sekä niihin kuuluvista piha-alueista. Vuosina 1955-1956 valmistuneet koulurakennukset ovat virkatyönä arkkitehtien Claus Tandefeltin, Liisa Karttusen ja Ossi Leppämäen suunnittelemia ja niissä voi havaita 1950-luvun kouluarkkitehtuurille tyypillisiä piirteitä, mutta myös vaikutteita ajankohdan uusista virtauksista muun muassa ikkunasommitelmien, käytävä- ja aularatkaisujen muodossa.

Alatalo suunniteltiin alun perin yläluokkalaisille ja yläkoulu alaluokkalaisille, mikä näkyy myös rakennusten arkkitehtuurissa. Vaikka ylätalo noudattaakin samoja suunnitteluperiaatteita kuin alatalo, on pienten lasten mittakaava otettu huomioon eri tavalla näiden kahden rakennuksen ulko- että sisätiloissa. Ylätalo on matalampi ja ulkomuodoltaan vähemmän jäykkä. Piha on pienempi ja rauhallisempi. Sisätiloissa pehmeämpi ote näkyy pääportaan muotokielessä, voimistelusalin mittasuhteissa sekä luokkahuoneiden alkuperäisessä suunnitelmassa, jossa ei ollut opettajan koroketta ollenkaan. Nykyisin eri ikäisiä oppilaita on sijoitettu kumpaankin rakennukseen.

Tutustu myös

Ota meihin yhteyttä

Heräsikö kiinnostuksesi ja haluat tietää meistä lisää? Soita meille tai lähetä viesti!

050 574 8710