Tehtaankadun ala-aste

Sijainti: Helsinki, Ullanlinna Toimeksiannon tyyppi: Rakennushistoriaselvitys Tilaaja: Helsingin kaupunki Suoritusajankohta: 2017 Laajuus: 4 390 m2 Arkkitehdit: Albert Nyberg Valmistumisvuosi: 1908

Helsingin Ullanlinnassa sijaitseva Tehtaankadun ala-asteen rakennushistoriallinen selvitys laadittiin rakennuksen perusparannuksen hankesuunnitteluvaiheessa. Työn tarkoituksena oli antaa tietoa suunnittelun tueksi kohteen sisä- ja ulkotilojen säilyneisyydestä, muutoshistoriasta sekä nykytilasta.

Vuonna 1908 valmistunut jugendtyylinen koulurakennus kuuluu Helsingin vanhimpiin. Rakennuksen suunnitteluratkaisu perustuu arkkitehti Albert Nybergin ehdotukseen, joka sijoittui Helsingin kaupunginvaltuuston järjestämässä avoimessa arkkitehtikilpailussa vuonna 1905 toiseksi, ja sai jatkokilpailussa ensimmäisen sijan. Kilpailulla haettin taloudellisia, toimivia ja terveellisiä malleja tulevia kansakouluja varten. Nybergin keskushalliratkaisu vastasi tarvetta. Tilaratkaisun ohella rakennus oli talotekniikaltaan uudenaikainen.

Tehtaankadun koulu vaurioitui jatkosodan suurpommituksissa 1944. Rakennusta korjattiin, korotettiin ja sen kattomuotoa muutettiin 1950-luvulla kaupunginarkkitehti Claus Tandefeltin suunnitelmien mukaan. Se menetti alkuperäistä luonnettaan sekä sisä- että ulkotilojen osalta. Rakennus on ollut koulukäytössä valmistumisestaan alkaen ja sen oppilasmäärä on vaihdellut. Koulu mitoitettiin alun perin 500 oppilaalle, sodan jälkeen koulussa oli jopa 1000 oppilasta. Nykyisin oppilaita on noin 400. Osa koulun lähiympäristöstä kuuluu valtakunnallisesti merkittävään rakennetun kulttuuriympäristön kokonaisuuteen, joka sekin on rakennettu 1900-luvun alkuvuosina. Koulun suojelumerkintä kohdistuu rakennuksen julkisivuihin ja vesikattoon.

Tutustu myös

Ota meihin yhteyttä

Heräsikö kiinnostuksesi ja haluat tietää meistä lisää? Soita meille tai lähetä viesti!

050 574 8710