Vallilan ala-aste

Sijainti: Helsinki Toimeksiannon tyyppi: Rakennushistoriaselvitys Tilaaja: Helsingin kaupunki Suoritusajankohta: 2018 Laajuus: 3200 m2 Arkkitehdit: Theodor Höijer Valmistumisvuosi: 1902

Helsingin Vallilassa sijaitsevan Vallilan ala-asteen koulu on arkkitehti Theodor Höijerin suunnittelema ja se on valmistunut vuonna 1902. Kokonaisuutta täydennettiin vuonna 1935 valmistuneella laajennusosa, jonka suunnitteli arkkitehti Gunnar Taucher. Nyt koulussa on alkamassa peruskorjaus, jonka tueksi rakennushistoriaselvitys laadittiin.

Koulu rakennettiin Vallilan kansakouluksi ja se on yksi varhaisia helsinkiläisiä koulurakennuksia. Vallilan ja Hermannin alueet olivat köyhiä työväen asuinalueita, jotka olivat vähitellen kasvaneet kaupungistumisen myötä. Aiemmin opetusta lapsille oli järjestetty vuokratiloissa yksityisten hyväntekeväisyystahojen toimesta.

Kansakoulujärjestelmän mukaistesti kaupunki pyrki järjestämään opetusta kaikille lapsille. Vallilan puutarhakaupunginosat kaavoitettiin ja rakennettiin koulurakennuksen valmistumisen jälkeen 1910-luvulta lähtien. Birger Brunilan asemakaava valmistui vuonna 1940. Nykyinen Puu-Vallila rakennettiin 1910-luvulla puutarhakaupungin ihanteiden mukaisesti, ja ns. uusi Vallila edustaa 1920-luvun asuinrakentamisen periaatteita. Hämeentie, joka koulun rakennusaikana oli nimeltään Itäinen viertotie, ruotsiksi Östra Chaussén on yhä merkittävä liikenneväylä.

Koulurakennuksen vanhempi osa on nelikerroksinen punatiilinen rakennus. Se edustaa 1800-luvun lopun kertaustyylejä ja sijoittuu siirtymävaiheeseen kohti kansallisromanttista tyylisuuntaa arkkitehtuurissa. Koulurakennus on monumentaalinen kaupunkikoulu, mikä oli rakennusaikana kansakoulurakentamisessa uutta. Rakennuksessa on keskikäytävä, jonka molemmissa päädyissä on porrashuone, sekä molemmin puolin suuria luokkahuoneita. Vuonna 1935 rakennettu punatiilinen laajennusosa sijoittuu pihan puolelle ja on kaksikerroksinen. Laajennukseen sijoitettiin voimistelu- ja ruokasali, oppilaiden käymälät ja henkilökunnan asuntoja. Samalla tehtiin vanhassa koulurakennuksessa laaja uudistustyö. Nykyinen koulurakennus on yhdistelmä 1900-luvun alun vanhaa osaa ja sen ratkaisuja, sekä uudempaa 1930-luvun kerrostumaa.

Tutustu myös

Ota meihin yhteyttä

Heräsikö kiinnostuksesi ja haluat tietää meistä lisää? Soita meille tai lähetä viesti!

050 574 8710