Wuorion liikepalatsi

Wuorion liikepalatsin rakennushistoriaselvitys laadittiin tilanteessa, jossa kiinteistöä oltiin laajentamassa ja päivittämässä nykyvaatimusten mukaisiksi toimistotiloiksi. Senaatintorin tuntumassa, Unioninkadulla sijaitseva liikerakennus on peräisin 1830-luvulta, mutta se modernisoitiin arkkitehti Herman Geselliuksen suunnittelemana 1900-luvun alussa.

Liikepalatsin modernisointiyöt valmistuivat 1909. Muutokset rakennukseen olivat niin merkittävät, että se miellettiin uudisrakennukseksi. Geselliuksen suunnitelmassa hyödynnettiin olemassa olevia tiilimuureja, uudisrakenteet toteutettiin teräsbetonista, jolloin kokonaisuudesta tuli hybridi. Uudenaikaisten rakenteiden lisäksi rakennukseen asennettiin edistyksellisiä teknillisiä järjestelmiä: höyrykeskuslämmitys, vesiklosetit ja sähkövalo.

Geselliuksen suunnitteluratkaisun erityisin osa on plastinen julkisivuratkaisu, joka perustuu teräsbetonirakenteiden pitkiin jänneväleihin. Metallipakotukset ja kotimaisen graniitin käyttö viittaavat 1900-luvun alun suomalaiseen jugendiin, kun taas suuret ikkunat ja julkisivun tektonisuus edustavat kansainvälisempiä virtauksia. Rakennusta pidetään arkkitehti Geselliuksen itsenäisen uran päätyönä.

Ota meihin yhteyttä

Heräsikö kiinnostuksesi ja haluat tietää meistä lisää? Soita meille tai lähetä viesti!

050 574 8710