Kivimiehen ranta

Espoon Otaniemeen kuluvan Kivimiehen alueen rantaa tutkittiin noin neljän neliökilometrin verran muuttuvan maankäytön tarpeisiin. Uuden asemakaavan myötä alueella tullaan suorittamaan maatäyttöä, jonka myötä rantaviiva siirtyy ulommas ja aluetta tullaan kehittämään osana tiivistyvää Otaniemeä. Sekä vedenalaisista että veden yläpuolisista osista koostuvalla tutkimusalueella suoritettiin yhtenä osana vedenalainen muinaisjäännösinventointi, toisena osana maan päällisten osien tarkkuusinventointi, jossa keskityttiin etenkin kahden rannalla sijaitsevan rakenteen luonteen ja ajoituksen selvittämiseen.

Kenttätöiden keskeisiä tuloksia oli rannassa sijaitsevan kivilaiturin laajuuden selvittäminen. Se jatkuu huomattavissa määrin veden alla. Laituri esiintyy kartalla ensimmäistä kertaa 1800-luvun alussa, mutta saattaa olla tätä vanhempi. Nykyisen, lähes 80 metriä pitkän kivi- ja hirsiarkkurakenteen se on saanut viimeistään silloin, kun laituri palveli höyrylaivalaiturina. Kohde on merkitty muinaisjäännökseksi, eikä
maantäyttö tule koskemaan laiturin aluetta.

Uusia muinaisjäännöksiä ei vedenalaisinventoinnissa tavattu. Toinen rannalla entuudestaan havaittu rakenne paljastui sotien jälkeen rakennetuksi Otarannan ja Lehtisaaren välisen salmen ylittävän putken ja kaapelin rantautumispaikaksi. Moderni betoninen rakenne mitattiin ja kuvattiin, mutta se ei kuulu arkeologisten suojelukohteiden piiriin.

Ota meihin yhteyttä

Heräsikö kiinnostuksesi ja haluat tietää meistä lisää? Soita meille tai lähetä viesti!

050 574 8710