Strömborgska skolan

Kahdessa vaiheessa, vuosina 1955 ja 1962 rakennettu, Hilding Ekelundin suunnittelema alun perin yksityinen tyttökoulu, Strömborska skolan, sijaitsee Porvoon empire-keskustassa. Koulu toimii ruotsinkielisenä yläkouluna vuoden 2019 loppuun asti. Rakennushistoriaselvitys laadittiin osana prosessia, jossa pohdittiin rakennuksen tulevaa kohtaloa: säästää vai purkaa. Työhön kytkeytyi olennaisena osana sidosryhmien kuulemista ja vertailua aikakauden ja arkkitehdin muihin koulurakennuksiin.

Koulun historia ulottuu vuoteen 1863, jolloin sen perusti Wilhelmina Nordström ruotsinkieliseksi tyttökouluksi. Koulu on toiminut nykyisellä paikalla vuodesta 1870 lähtien. Vuoteen 1976 saakka se toimi  yksityisenä tyttökouluna, jonka jälkeen se on ollut yksi kaupungin ruotsinkielisistä kouluista.

Modernistinen rakennus rakennettiin kahdessa vaiheessa. Ensimmäinen osa, jota kutsuttiin luokkahuonesiiveksi, valmistui vuonna 1955 Lundinkadun varrelle. Siihen sijoitettiin luokkahuoneita ja talonmiehen asunto. Jo alun perin oli rakennusta tarkoitus jatkaa lisäsiivellä. Laajennussiipi valmistui vuonna 1962 Runeberginkadun puolelle. Se yhdistyy ensimmäisen osan pohjoispäätyyn, johon rakennettiin uusi pääporras, josta on kulku molempiin rakennusosiin. Laajennusosaan sijoitettiin erikoisluokkia, ruokailu- ja keittiötilat sekä voimistelusali. Molemmat rakennusvaiheet ovat arkkitehti Hilding Ekelundin suunnittelemia.

Rakennus edustaa laadukasta 1950–1960-luvun julkista rakentamista. Sen tärkeimpiä ominaispiirteitä ovat punatiilisten ja rapattujen pintojen sekä ikkunavyöhykkeiden jäsentämä julkisivu. Rakennus istuu kaupunkikuvaan väritykseltään. Erityisenä kaupunkikuvallisena aiheena on Lundinkadun ja Runeberginkadun kulmaa korostava osa, sekä sisätilojen ylimmän kerroksen korkeat ja ateljeemaiset luokkahuoneet. Rakennus on säilyttänyt erinomaisesti arkkitehtonisen eheytensä, ja säilynyt ulkoasultaan ja sisätiloiltaan pitkälti alkuperäisenä.

 

Ota meihin yhteyttä

Heräsikö kiinnostuksesi ja haluat tietää meistä lisää? Soita meille tai lähetä viesti!

050 574 8710