Hämeenlinnan lääninhallituksen rakennukset

Hämeenlinnan torin varrella, keskellä sen pohjoista laitaa, kohoaa historiallisesti poikkeuksellisen arvokas, Carl Ludvig Engelin suunnittelema 1800-luvun hallintorakennus. Rakennus on 1990-luvun peruskorjauksen jälkeen edelleen hyväkuntoinen. Kaupunkikuvallisesti se on yksi Hämeenlinnan kaupungin keskeisimpiä. Rakennus on toiminut lääninhallinnon, sittemmin aluehallinnon, virastorakennuksena, mutta tilat ovat vajaakäytössä. Rakennushistoriaselvitys laadittiin taustoittamaan tulevaa käyttötarkoituksen muutosta.

Hämeenlinnan lääninhallituksen talo rakennettiin 1830-luvulla osittain edellisen, lähes koko kaupungin tuhonneessa tulipalossa menetetyn maaherrantalon perustuksille. Rakennuksen suunnitteli intendentti Carl Ludvig Engel ja se valmistui vuonna 1836. Kolmikerroksinen rakennus on tyylipuhdasta empireä. Lähes täysin alkuperäisasussaan säilynyttä julkisivua hallitsevat voimakkaat horisontaalilinjat sekä korostettu keskirisaaliitti. Rustikointi kevenee ylöspäin ja ikkunat on aseteltu tasavälein. Yhdessä toria reunustavan kirkon ja raatihuoneen kanssa se muodostaa kolmen keskeisen julkisen rakennuksen kokonaisuuden.

Alkuperäisessä tilaratkaisussa rakennus piti sisällään aluehallinnollisia toimistotiloja kahdessa ensimmäisessä kerroksessaan sekä maaherran edustusasunnon kolmannessa. Rakennus on saanut sisäpihansa puolelle myös myöhemmän lisäsiiven, sekä uudet porraskäytävät. Muutosvaiheita on ollut lukuisia. Rakennus on 1990-luvulla palautettu arkkitehtitoimisto Helander-Leiviskän toimesta mahdollisimman lähelle alkuperäisasuaan nykyaikaistavien toimenpiteiden ohella.

Kohteeseen kuuluu myös samalla tontilla sijaitseva, kaksikon Cedercreutz-Railo suunnittelema virastotalo vuodelta 1966. Rakennus palveli valmistuessaan lääninhallintoa ja sen ylimpään kerrokseen siirrettiin alun perin Engelin talossa sijainnut maaherran virka-asunto. Rakennus on tyypillistä 1960-luvun toimistoarkkitehtuuria, sen julkisivuja hallitsevat nauhaikkunarivit ja se seisoo pilarein avoimen pohjakerroksen päällä. Sisätiloiltaan se on pääosin monikäyttöistä toimistotilaa ja on myös käynyt läpi muutamia muutosvaiheita.

Rakennusten väliin jää piha, joka on ollut istutuksin varustettu sitten 1700-luvun, piha on Hämeenlinnassa poikkeuksellisen pitkäikäinen puolijulkinen ulkotila.

Ota meihin yhteyttä

Heräsikö kiinnostuksesi ja haluat tietää meistä lisää? Soita meille tai lähetä viesti!

050 574 8710