OP Kuopio

Kuopion torin laidalla, kulmatontilla sijaitseva Osuuspankin rakennus on yksi torimiljöön kaupunkikuvallisesti merkittäviä rakennuksia. Rakennuksen julkisivuihin ja kaupunkikuvalliseen merkitykseen keskittyvä rakennushistoriaselvitys laadittiin rakennuksen peruskorjauksen tarpeisiin.

Pankkirakennuksen rakennutti Kuopion säästöpankki, jonka pääkonttorina se toimi aina 1990-luvun alun pankkikriisiin saakka. Rakennuksen suunnitteluratkaisun taustalla on 1950-luvun lopulla käyty suunnittelukilpailu. Pankkirakennukseen kuuluu kaksi osaa, joista yksi on torin reunalla sijaitseva, vuonna 1962 valmistunut korkea rakennus, toinen on vuotta aiemmin valmistunut matala rakennus Tulliportinkadun varressa. Rakennuksen suunnitteli arkkitehti Veijo Kahra. Tontin sisäosaan rakennettiin vuonna 1986 matala lisäosa, jonka suunnitteli arkkitehtitoimisto E. K. Malmivaara.

Osuuspankin rakennus erottuu ympäristössään korkean vaalean massansa ja yhtenäisen, vaalean lasijulkisivunsa ansiosta. Rakennuksen muoto ja julkisivujen käsittely oli ajalle ominaista ja huolellisesti toteutettua. Lasin käyttö julkisivumateriaalina ei sen sijaan ollut vielä yleistä. Vaikutteet suomalaisille arkkitehdeille tulivat Yhdysvalloista ja Pohjoismaista.

Rakennus on yksi varhaisimpia korkeita rakennuksia torin laidalla ja se liittyy Kuopion torin siluettia muokanneeseen vaiheeseen 1950- ja 1960-luvuilla. Pankki halusi viestiä näyttävällä, nykyaikaisella arkkitehtuurilla ja sille vaikutti olleen tärkeä kuopiolaistaustaisen arkkitehdin valitseminen uuden rakennuksen suunnittelijaksi. Arkkitehtuurikilpailun järjestäminen oli suuri panostus ja osoittaa rakennushankkeen tärkeyttä rakennuttajalleen.

Ota meihin yhteyttä

Heräsikö kiinnostuksesi ja haluat tietää meistä lisää? Soita meille tai lähetä viesti!

050 574 8710