Suitian kartano

Sijainti: Siuntio Toimeksiannon tyyppi: Muinaisjäännösinventointi Tilaaja: Senaatti-kiinteistöt Suoritusajankohta: 2015 Laajuus: 730 ha

Siuntion kunnassa sijaitsevan, keskiajalta periytyvän Suitian kartanon ja siihen kuuluvan merkittävän maa-alueen arkeologinen inventointi palveli kiinteistön myyntiä. Inventoinnissa säilyneet ihmistoiminnan merkit pyrittiin paikallistamaan maastossa ennen kuin minkäänlaisia konkreettisia suunnitelmia alueen käytön muutoksista oli luotu, jottei niiden olemassaolo tulisi myöhemmin yllätyksenä.

Kartanolinnan ympäristössä inventoitiin noin 730 ha kokoinen maa-alue. Ennen kenttätyötä tutustuttiin tutkimuskirjallisuuteen ja alueen historialliseen karttamateriaaliin, mikä asemoitiin nykykartalle.  Vaikka alueelta tunnettiinkin jo entuudestaan useita merkittäviä muinaisjäännöskohteita, kuva alueen käytön monipuolisuudesta ja ihmisen toiminnasta jääneiden merkkien ajallisesta syvyydestä vahvistui. Työn tuloksena alueelta tunnetaan 40 uutta kulttuuriperintökohdetta, joista useimmat ovat elinkeinohistoriallisia kohteita, kuten louhoksia ja hiilimiiluja. Myös asuinpaikat, toisen maailmansodan aikaiset puolustusasemat ja kulkuväylät muodostavat merkittäviä kokonaisuuksia. Kohteista seitsemän on määritelty kiinteiksi muinaisjäännöksiksi. Kohteista tuotettiin sanallinen kuvaus, valokuvadokumentaatio ja paikkatieto.

Tutustu myös

Ota meihin yhteyttä

Heräsikö kiinnostuksesi ja haluat tietää meistä lisää? Soita meille tai lähetä viesti!

050 574 8710