Miksi vanhoilla rakennuksilla on merkitystä?
Nopeasti digitalisoituvassa Euroopan rakennuskentässä, jossa uusia teknologioita ja innovaatioita virtaa jatkuvasti, on tärkeää pysähtyä miettimään, mitä merkitystä olemassa olevilla rakennuksilla on.
Rakennusalalla korjausrakentamisen osuus alan vuosittaisesta liikevaihdosta Suomessa on noin 50 %. Pelkästään vuonna 2023 tämä on huomattava 15,7 miljardia euroa. Kun asiaa tarkastellaan ympäristönäkökulmasta, olemassa olevien rakenteiden ja rakennusten korjaaminen edistää luonnonvarojen tehokasta käyttöä, joka on linjassa EU:n kestävän kehityksen tavoitteiden kanssa. Myös EU:n verrokkikriteerien noudattaminen mahdollistaa edullisemmat rahoitusvaihtoehdot, mikä kannustaa kestäviin korjauskäytäntöihin, joista hyötyvät sekä taloutemme että ympäristömme. Nämä ovat vain muutamia syitä siihen, miksi meidän ei pitäisi jättää huomiotta olemassa olevaa rakennettua ympäristöä, kun digitalisoimme sitä.
Digitalisointi on kytköksissä rakennuksen elinkaaren aikaisten päästövaikutusten hallintaan. Rakennusalan tehokas digitalisointi ja ympäristötavoitteiden saavuttaminen edellyttää olemassa olevien rakennusten digitointia, mikä ei kuitenkaan tapahdu itsestään. Digitaaliset ympäristöt tarjoavat alustan uusille palveluille ja tekoälyyn pohjautuville sovelluksille. Korkealaatuisten digitaalisten kaksosten tuottaminen edellyttää etupainotteista panostusta, josta hyöty saadaan pitkällä aikavälillä.
Marianna Heikinheimo puhui WDBE 2024 -tapahtumassa pitämässään puheenvuoroissa vanhojen rakennusten digitalisoinnin vaatimasta uudenlaisesta ajattelutavasta ja kutsui kuulijoita pohtimaan, miksi olemassa olevilla rakennuksilla on merkitystä.